zondag 30 november 2008

Grote Barmsijzen: alweer een invasie!




We worden de laatste jaren overspoeld door invasies van allerlei vogelsoorten. We hadden in oktober al hele hordes Kool-, Pimpel- en Zwarte mezen en in november was het de beurt aan Grote Barmsijzen. De laatste 10 dagen van november bereikte de invasie een piek in Vlaanderen. In tegenstelling tot de Kleine Barmsijs die sporadisch bij ons broedt, zijn de Grote afkomstig uit Scandinaviƫ en, verder nog, Rusland.
Zoals wel vaker bij invasiesoorten zijn ook deze vogels erg tam en makkelijk te benaderen. Jammer genoeg vormen ze op die manier ook een makkelijke prooi voor de illegale vogelvangst. Binnenkort worden de verschillende 'vogeltjesmarkten' weer overspoeld door Grote Barmsijzen 'uit eigen kweek'...
Doordat ze zo tam zijn, is fotograferen niet zo heel erg moeilijk. Het lastige de voorbije dagen is vooral het gebrek aan licht. We beleven immers een klassieke november met erg veel saai, grijs weer met de nodige motregen.
Deze beelden werden gemaakt in m'n eigen tuin zonder gebruik te maken van een schuilhut. Even enkele Teunisbloemen in de grond steken, geluid afspelen op het juiste moment en fotograferen maar!

zaterdag 1 november 2008

Notenkrakers: voorbode van een invasie?


Al enige tijd worden in het oosten van Nederland Notenkrakers gemeld. Ook in Vlaanderen werden al enkele exemplaren gezien. In 1968 werd de Benelux overspoeld door een enorme invasie van Notenkrakers uit Siberiƫ. Het leuke aan die vogels is dat ze meestel extreem tam zijn. Zo ook het exemplaar dat ik een bezoekje ging brengen in het verre Limburg (NL). Deze had de gewoonte om te foerageren in een grasland naast een loofbos. In dat grasland kon de vogel tot op een meter benaderd worden. Puur technisch was het dus niet bepaald moeilijk de vogel te fotograferen. Het was vooral genieten, want dergelijke kansen dienen zich niet vaak aan! Afwachten of de kleine influx die nu aan de gang is, zal doorzetten...


Meer foto's van deze vogel op m'n website.