zondag 30 september 2012

Boshut versie 3: eindelijk een 'Bencé-Mate-hut'

Ik kan zo stilaan terugblikken op een redelijk imposante reeks schuilhutjes voor vogelfotografie. 'k heb net even snel geteld ahv m'n beelden van de voorbije 6 jaar en ik kom op ca. 80 verschillende hutten. De laatste jaren probeer ik wat efficiënter met m'n tijd om te springen en bouw ik liefst hutjes die wat langer kunnen blijven staan. Binnenkort komt er een derde kindje bij en dan zal het nog belangrijker worden om zo efficiënt mogelijk met m'n schaarse tijd om te springen.

Geïnspireerd door de Hongaarse succesfotograaf Bencé Mate, besloot ik samen met enkele bevriende fotografen op een groot privé-terrein een exacte kopie van zijn beroemde drinkwaterhutten te bouwen. Dat betekende versie 3 van dit soort hutjes, want eerder bouwde ik al kleinere versies.

Maar nu was het dus tijd voor the real thing, een vijver waar zomaar even 2000 liter water in kan, een stevige houten hut met ruimte voor 3 personen en, uiteraard, een foto-standpunt op ooghoogte. De hut staat in een gemengd bos met overwegend naaldhout. Ondertussen legde ik de nodige contacten om, eveneens op privé-terrein, maar dan in een loofbos, nog een kopie van deze hut te bouwen. Het resultaat zal er ongetwijfeld mogen zijn, ik verwacht op termijn mooie beelden van zowat alle typische bosvogels van de Kempen.

De eerste hut werd pas aangelegd, maar nu al is het er een drukte van belang. Ik heb nauwelijks tijd gehad om er te fotograferen, maar de lijst van soorten die er nu al in de buurt werd gehoord of gezien is indrukwekkend. Enkele voorlopige beelden van het standpunt en alvast één soort in beeld om de aftrap te geven; een hongerige Gaai. Vergeef me het voer in beeld, 't  komt er nu vooral even op aan zo snel mogelijk zoveel mogelijk soorten gewend te maken aan de hut.

Het zicht vanuit de hut doorheen het spiegelglas


Met een Appelvink erop wordt dit een mooi beeld :-)


De hut ligt in een vrij donker bos, maar invallende zonnenstralen zorgen voor interessante lichtomstandigheden waardoor het onderwerp kan geïsoleerd worden van de verder donkere achtergrond.


Schuwe soort? Niet met spiegelend glas!



1 opmerking:

Unknown zei

3Heel interessant Glenn, hopelijk gaan de spechten, vuurgoudhaantjes en appelvinken je vaak bezoeken. Ik ben benieuwd naar de eerste serieuze resultaten.

Groeten, Robert