woensdag 16 juli 2014

De multisoortenhut (Hut 1) komt op dreef...

Hoog tijd om nog eens een update te geven van de ontwikkelingen rond m'n meest ambitieuze fotoproject: de multisoortenhut. In een eerder blogbericht gaf ik al wat uitleg over de opzet van deze hut die in feite 3 hutten in één combineert: een natuurlijke visrijke vijver, een boshut-luik en een moeras-luik.
Zoals je ziet groeit de aangeplante moerasvegetatie behoorlijk snel. Ook de ondergedoken waterplanten gedijen goed en zorgen ervoor dat het ook met de waterkwaliteit (én de helderheid) de goede kant uitgaat.



Ook goed nieuws is dat de inheemse vissoorten die ik heb uitgezet, massaal kuit hebben geschoten zodat het er nu wemelt van de kleine visjes die in scholen door de warme, ondiepe delen van de vijver zwemmen. Ideaal voor één van dé doelsoorten voor deze hut, de IJsvogel. Onderstaand beeld (soort nr 40 die werd gefotografeerd vanuit deze hut!) dateert van de ochtend van 18/07. Op de beelden van de Bushnell-monitoringscamera's blijkt de soort nu bijna dagelijks te passeren.



Soort nr. 38 (sinds de start van de testsessies eind mei!) was ook niet de minste: een adulte Sperwer sloeg een Turkse Tortel voor de ogen van de verraste fotografen. De duif viel in de vijver en verdronk. Vervolgens werd ze door de Sperwer weer opgevist en voor de hut verder opgepeuzeld.... Poseren deed ze eveneens zoals je ziet op dit beeld van Peter Taale.



Om binnenkort ook de steltlopers en rallen als Waterral en Porseleinhoen mooi in beeld te krijgen, heb ik recent een drijvend eiland aangelegd voor de hut. Voordeel hiervan is dat je ook bij wisselende waterstanden altijd een plekje hebt waar die soorten kunnen gaan zitten én dat ik de afstand van dit eiland tot de hut minutieus kan regelen. Witgatjes en Waterhoentjes met jongen maken er al gretig gebruik van en de eendenkroos draagt ertoe bij dat het geheel er snel natuurlijk gaat uitzien.





Zoals je ziet, verandert het geheel dus snel. Naast de nieuwe vogelsoorten ontdek ik ook dagelijks voor de locatie nieuwe soorten libellen, slakken, er kwaken al verschillende Groene kikkers enz....heel plezierig om op te volgen!

Ter volledigheid onderaan de lijst van soorten die al minstens 1x werden gefotografeerd (update t/m 15/07/2014). Ik wil er echter over waken geen valse verwachtingen te creëren. Uiteraard zal je die lijst nooit op één dag kunnen fotograferen en af en toe zullen er wellicht mindere dagen gaan voorkomen. De lijst maakt echter wél duidelijk wat de mogelijkheden zijn van deze plek, zeker aangezien hij nog volop zal worden uitgebreid nu de najaarstrek op gang zal gaan komen. Zo lijkt Porseleinhoen in augustus/september echt niet te hoog gegrepen! Oktober wordt ongetwijfeld erg goed voor Waterral en Grote Gele Kwikstaart. Op m'n Facebook-pagina zal ik geregeld berichten over de nieuwe soorten.

Zoogdieren: Ree - Bruine Rat - Woelrat
 Vogels: Groene Specht - Gaai - Groenling - Houtduif - Turkse Tortel - Holenduif - Zomertortel - Koolmees - Pimpelmees - Staartmees - Wilde Eend - Merel - Zanglijster - Blauwe Reiger - Waterhoen - Zwarte Kraai - Kauw - Ekster -Mandarijneend - Sijs - Heggenmus - Winterkoning - Vink - Roodborst - Ringmus - Zwarte Roodstaart - Witte Kwikstaart - Boomkruiper - Tjiftjaf - Zwartkop - Kneu - Putter - Grote Bonte Specht - Spreeuw - Canadese Gans - Nijlgans - Witgatje - Sperwer - Grote Lijster - IJsvogel

3 opmerkingen:

Gerrit zei

Glenn, dat ziet er zeer veelbelovend uit! Als de warmte weer is weggetrokken hoop ik toch echt een keer gebruik te maken van deze locatie!

Gerrit Stam

Glenn Vermeersch zei

Altijd welkom, Gerrit! Elke maand zal wel z'n specialiteiten hebben.

Unknown zei

Dat ziet er heel knap uit Glenn!