zaterdag 30 mei 2009

Zwarte Sternen in Nederlandse top-natuur

Het is alweer ruim 20 jaar geleden dat de laatste Zwarte Stern tot broeden kwam in België. Het ziet er voorlopig niet naar uit dat de soort snel zal terugkeren. Om hem te fotograferen was een vrij korte rit naar Nederland vereist. Ze zitten dus niet ver, maar ook in Nederland gaat het slecht met de soort. Door o.a. het verdwijnen van grote drijvende vegetatiematten van Krabbenscheer vindt de Zwarte Stern moeilijk broedgelegenheid en dus wordt hij hierbij geholpen door natuurbeheerders die vlotjes uitleggen op geschikte waterplassen.


De vlotjes worden vlot geaccepteerd zo lang er maar voldoende voedsel in de buurt te vinden is. Ik was te gast in een erg klein natuurgebiedje waar iets meer dan 10 paren broeden. De beheerders hebben prachtig werk verricht en het geheel is magnifiek om te zien. Blijkbaar hebben de vogels ook geen last van enige drukte: in het weekend lopen er vaak mensen met honden door het gebiedje en vlakbij ligt een druk bereden expressweg!


Ook de planten in het reservaatje mogen gezien worden. Tijdens mijn bezoek stond de Grote Ratelaar massaal in bloei, vergezeld door al evenveel Rietorchissen.
Maar de aandacht werd toch vooral getrokken door de Zwarte Sterns die volop aan het jagen waren en vaak rakelings over onze hoofden kwamen gevlogen!
Geen opmerkingen: