woensdag 23 november 2011

Velduilen-fiësta in Zeeland

De laatste jaren zijn we behoorlijk verwend wat het aantal Velduilen betreft. Ik herinner me nog dat je pakweg 15-20 jaar geleden naar de ‘bocht van Bath’ moest om een glimp op te vangen van enkele beesten. Sinds de komst van waarnemingen.be en waarneming.nl is er veel veranderd en worden de waarnemingen veel sneller bekend en vooral: er komen meer mensen kijken. Toen, onder impuls van het schitterende natuurbeheer, enkele jaren geleden de Uitkerkse polders door een aantal Velduilen werd uitgekozen als overwinteringsgebied, kreeg het gebied heel wat extra bezoekers over de vloer, niet in het minst het almaar toenemende aantal fotografen. Niet iedereen was daar blij mee en vooral de soms behoorlijke aantallen auto’s in de anders rustige polderstraatjes zorgden voor de nodige bezorgdheid. Er werd zelfs geprobeerd om de bewuste straten af te sluiten voor het verkeer, maar bij mijn weten stuitte dat op het ‘njet’ van de gemeente. Tot op vandaag blijft Uitkerke een grote aantrekkingskracht utoefenen op de Velduilen.

Maar sinds enkele jaren is er ook een alternatief voor de vogelkijker/fotograaf en wel de omgeving van de Koudekerksche Inlaag in Zeeland. Ook daar komen nu jaarlijks Velduilen op af en op sommige dagen beginnen die al kort na de middag, vaak onder een stralende zon, aan hun jacht. Zo ook gisteren. Minimaal 8 (!) vogels verzorgden daar een spetterende show. Speciaal voor de fotografen was er eentje extra mak en die joeg de hele tijd langs de Scheldedijk, daarbij gevolgd door een privé-escorte van een 10-tal wagens voorzien van lange telelenzen. Ik geef toe, ik heb me even aangesloten wat resulteerde in een hele reeks beelden van een Velduil die zich rustig zat te poetsen. Vreemd genoeg waren de meeste fotografen blijkbaar op zoek naar beelden in tegenlicht…en aan de zijde waar het avondlicht pal op het beest viel stond amper volk.

Maar ook elders in de inlaag zat het vol Velduilen. Tot zes exemplaren kreeg ik samen in beeld, heel erg mooi. Toen die quasi gelijktijdig begonnen rond te vliegen werd de fotograaf in mij even ‘on hold’ gezet en nam de vogelkijker het weer over. Machtig schouwspel! Ook die dieren lieten zich uiteindelijk fotograferen aan beide kanten van de Scheldedijk.

En worden ze nu verstoord en veroorzaken de fotografen ongemak? De verstoring lijkt mij minimaal, afgaand op hun natuurlijke gedrag dat ze de hele tijd bleven vertonen. Het ongemak dat de fotografen veroorzaken lijkt me ook minder dat in de Uitkerkse Polders. De Scheldedijk in Koudekerke is een doorgaande weg waar, in tegenstelling tot pakweg de Koeistraat in Uitkerke, geregeld verkeer doorgaat. Wel was het soms zo druk dat dat doorgaande verkeer luid toeterend aangaf niet opgezet te zijn met de opstopping. Overigens bleek zelfs een auto-toeter geen effect te hebben op de Velduil. Hij richtte even de kop op…en poetste toen rustig verder.
Maar goed, misschien hebben de beheerders van het gebied hier een andere visie op. Ik ben er ook maar 1 keer gaan kijken naar de uilen. Slechts één idioot gezien: deze noorderbuur vond het nodig botweg tussen de rustende uilen en de fotografen te gaan staan met z’n joekel van een terreinwagen… en vervolgens, het zicht van iedereen blokkerend, rustig zélf te beginnen fotograferen! Een prachtig staaltje van asociaal gedrag. Maar wel goed gelachen!

Oh ja, meer foto's op m'n website!
3 opmerkingen:

Rob zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Rob zei

Goede Blog, mooie platen. Groeten, Rob

Robert Wagter zei

Allen mooi maar die eennalaatste; wat een heerlijke belichting.

Van mij mogen ze ook richting Friesland komen.

Groeten,
Robert