maandag 23 februari 2015

IJsvogel-show voor Hut 1: het wordt steeds fraaier!

Ongeveer een jaar na de aankoop van een stuk natte natuur en de herinrichting ervan in functie van vogels en fotografie, is het tijd voor een terugblik én een blik vooruit naar wat 2015 zal gaan brengen.
Het valt me op hoe snel vogels én veel andere dieren reageren op een verbetering in het landschap. Ik vertrok van een biologisch dode poel, weliswaar tamelijk groot én ideaal gelegen te midden van open terrein en vlakbij een aantal fraaie natuurgebieden. De locatie is het belangrijkst, maar verder kan je zelf veel verbeteren.
Het verwijderen van de anaerobe sliblaag, afschuinen van de oevers, inbrengen van zuurstof en waterplanten, aanplanten van een rietkraag enz... zorgden ervoor dat het leven er snel weerkeerde. Eens de waterkwaliteit weer top was, was het de beurt aan allerlei kleine vissoorten. Die voelden zich blijkbaar meteen thuis en plantten zich massaal voort. Ondertussen nam het aantal waargenomen vogelsoorten gestaag toe. In 2014 werden maar liefst 103 soorten waargenomen en 72 soorten daarvan lieten zich prachtig fotograferen vanuit de fotohut. De fotografie startte pas eind mei 2014, de lijst is dus behoorlijk indrukwekkend te noemen.

Enkele highlights, deels van mezelf, deels van bezoekende fotografen:

Blauwe Reiger - ©Martin Woods

Draaihals

Gekraagde Roodstaart

Grote Gele Kwikstaart

Grasmus

Koperwiek

Kramsvogel

Porseleinhoen ©Marcel De Bruin

Putter

Sperwer

Zanglijster

Dé publiekslieveling en één van de belangrijkste doelsoorten van mijn vele werk op de locatie was natuurlijk de IJsvogel. Toevallig was ik ook de eerste die hem voor de lens kreeg, meerbepaald op 18 juli. De eerste 2 maanden kwamen ze nog niet dagelijks langs, maar sinds oktober/november kwam daar snel verandering in en eens ik ook de duiksetting voor de soort had afgewerkt en er speciale workshops voor fotografie van deze prachtige vogel ging organiseren, waren ze niet meer weg te slaan voor de hut. Dat leverde een heerlijke reeks beelden op:

Om je een impressie te geven van de beelden die je kan verwachten tijdens een bezoek aan de hut of tijdens een speciale workshop, is dit mooie filmpje van Hans Rademakers dat ter plaatse werd gefilmd een aanrader! Bekijk het wel in HD én zet je geluid op....herken je overigens de minimaal 14 andere soorten die zich tijdens deze korte sequentie laten horen?
En wat brengt 2015? Doelsoort nummer 1 wordt Blauwborst in de loop van maart. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos...de (her)aanleg van een klein eiland voor het vijverluik moet soorten als Witte en Gele Kwikstaart kunnen aantrekken, Waterral, Porseleinhoen in de nazomer, steltlopers als Kleine Plevier, Witgat, Oeverloper, Groenpootruiter in voor- en najaar enz... Grote mogelijkheden zijn er ook nog rond de achterliggende Hut 7 waar ik dit jaar (juli-oktober) mik op (deels) nieuwe soorten als Rietzanger, Snor, Braamsluiper, Kleine Karekiet, Rietgors, Grasmus, Tuinfluiter, Spotvogel enz... En wie weet gaan de op het terrein broedende Zomertortel, Koekoek, Steenuil, Torenvalk enz...zich ook wat vaker voor de hut vertonen...? We gaan het zien, ik ben alvast heel erg benieuwd!1 opmerking:

rosomawo zei

Mooi overzichtje, Glenn. Hopelijk wordt 2015 even gaaf als het afgelopen jaar en kun je nog meer soorten aantrekken op dat superplekje van jou, een terechte beloning voor het werk en de tijd die je hieraan besteedt.
Groeten,
Robin