zondag 3 augustus 2008

Lang getwijfeld: ook maar bloggen!

Hoi,

er zijn nogal wat natuurfotografen die de laatste tijd aan het bloggen zijn geslagen. Het lijkt me wel fun dus heb ik er ook maar eentje opgestart. Het moment valt ook samen met een nieuwe start als vogel- en natuurfotograaf. Na vele jaren trouw te zijn gebleven aan Nikon-camera's en objectieven heb ik nu m'n huismerk verraden en ben ik overgestapt naar de Canon-concurrentie. Op m'n fotowebsite zullen dus binnenkort de eerste foto's verschijnen gemaakt met het nieuwe Canon-materiaal.

M'n bedoeling van deze blog is om jullie een blik achter de schermen te tonen van de vogelfotografie. Ik heb me voorgenomen om ook alle mislukkingen te documenteren. Een beetje zelfspot en relativering kan geen kwaad. Ik hoor namelijk al te vaak dat vogels fotograferen met het juiste materiaal wel niet zo moeilijk zal zijn.... Dat valt dus lelijk tegen! Een goede voorbereiding is belangrijk en kan al veel problemen vermijden, maar als je fotomodellen er geen zin in hebben, mag je materiaal nog zo duur zijn, goede foto's kan je dan wel vergeten!

Maar goed, voorlopig is het nog even wachten op de komst van het nieuwe materiaal. Half augustus zou ik er terug tegenaan moeten kunnen.

Vogelfotografie met een groothoeklens....waarom niet?

Eén van de eerste dingen die ik wil proberen is draadloze groothoek fotografie van vogels... Que? Wanneer je er het web op naleest, lijkt het wel of je telelens voor vogelfotografie niet lang genoeg kan zijn. Een mooi voorbeeld van zo'n materiaalfreak vind je hier. Er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in: een goeie 500mm f/4 is eigenlijk een noodzaak voor een gepassioneerd vogelfotograaf. En voor kwaliteit betaal je euro's...
Maar ik zie wel eens graag iets anders dan de typische beeldvullende 'bird on sticks'-plaatjes. Daarom even een recept:

* 1 goede body
* 1 groothoeklens zoals bijv. de Sigma 10-20mm
* 2 pocket wizards (draadloze afstandsbediening werkend met radiosignaal)
* 1 of meerdere vogels waarvan je op voorhand kan voorspellen welke zitplaats ze graag gebruiken
* 1 forse dosis geduld
* en laatje vooral niks wijsmaken door natuurfortografen die beweren dat je geluk afdwingt: soms heb je echt geluk nodig al is het wel waar dat verbetenheid minstens zo belangrijk is.

Maar goed, momenteel heb ik al m'n oude materiaal verkocht...binnenkort hoop ik het bovenstaande recept om te zetten in een paar leuke beelden.

tot zover....salu,

Glenn

1 opmerking:

Danny zei

'k Was al benieuwd of je nu bij Nikon was gebleven, of overgestapt naar Canon. Nog niet zo'n slechte keuze (vrees ik...).