vrijdag 15 augustus 2008

8-12/08: 'Nazomer' in Friesland

Hoi,
Net terug van enkele dagen in Friesland en aansluitend het Lauwersmeergebied (Groningen). Half augustus verwacht je redelijk warm weer en behoorlijk wat zon. We kregen echter herfst met windkracht 7 en een pak regen. Maar goed, af en toe kwam de zon erdoor en was het genieten van de vele natuurgebieden, de spectaculaire steltlopertrek aan de Waddenzee en de overal aanwezige sternen. Alle info over vogels kijken in het Lauwersmeergebied en Friesland vind je hier.

Dit was een familievakantie en fotografie kwam pas op de tweede plaats. Vooraf had ik enkele doelsoorten geselecteerd en vooral Zwarte Stern, die in deze periode massaal doortrekt in het noorden van Nederland, stond bovenaan op het lijstje.

Het was even zoeken naar geschikte stukken om te fotograferen, maar uiteindelijk bleken de haven van Lauwersoog, de strekdam te Holwerd en de Ezumakeeg het handigst om, zonder gebruik van schuilhutjes zoals ik het het liefst heb, te fotograferen. Met dank aan Rein Hofman en Hendrik van Kampen voor de nuttige tips!

De haven van LauwersoogDe haven van Lauwersoog is vooral een vissershaven, maar ook de veerboot naar Schiermonnikoog vertrekt er op geregelde tijdstippen. De plek is bekend door de aanwezigheid van zee- en kustvogels die in de haven beschutting en voedsel vinden. Na enkele bezoekjes bleek de meest noordelijke strekdam het meest geschikt om te fotograferen. 's Avonds had je er met wat geluk mooi licht en doordat er vrijwel geen auto's passeren, bleven de aanwezige vogels rustig zitten. Veruit het beste moment is een half uurtje voor het vertrek van de veerboot. Dan worden de motors al gestart en wordt er een pak voedsel naar boven gewenteld. De altijd aanwezige juveniele Zwarte Sternen komen dan tot vlakbij de dam foerageren. Een unieke kans om ze in vlucht vast te leggen! Ook Dwergmeeuwen en Steenlopers lieten zich er goed bekijken.


De pier van Holwerd

Een fantastische plek om steltlopers te fotograferen, maar ook verschillende soorten stern komen er vlakbij foerageren rusten. Het allerbelangrijkste is het getij. De steltlopers zijn enkel van dichtbij te fotograferen kort voor of na hoog tij. Kijk daarom steeds de getijdentabellen even na voor je een bezoek aan de pier brengt. Na 20.00u. 's avonds wordt de beste plek (de oostzijde) afgesloten voor het verkeer. Nadeel is dat je best vanuit de wagen fotografeert en dat een laag standpunt onmogelijk is zonder de vogels te verstoren. Een goede voorbereiding en een al dan niet drijvende schuilhut kunnen dat uiteraard oplossen. Zoals gezegd was het een familievakantie en kon ik niet beschikken over m'n verschillende hutjes, daarom het hoge standpunt maar voor lief genomen. Bij momenten was het een indrukwekkend spektakel met duizenden steltlopers en honderden sterns waaronder ook erg veel Zwarte Sterns.De Ezumakeeg
Een prachtig gebied net ten zuiden van Ezumazijl. Aan de westzijde staan twee kijkwanden waar je met de auto vlakbij kunt komen. Door het licht is fotografie hier enkel 's avonds interessant. Ik heb er niet al te veel tijd kunnen doorbrengen, maar tijdens ons bezoekje zagen we wel verschillende Reuzensterns en een Gestreepte Strandloper. Enkel de laag vliegende Boerenzwaluwen boden een goede kans tot fotograferen. Lastig, maar het geeft een kick om zo'n snel langsscherende zwaluw scherp op foto te krijgen!


Ondertussen is m'n nieuwe materiaal (Canon) nog steeds niet gearriveerd. Ik hoop de volgende post wel enkele foto's te kunnen tonen die ermee gemaakt zijn...

Geen opmerkingen: