vrijdag 25 januari 2013

Meer sneeuw-impressies

De vorst houdt nu al 2 weken aan en ook het pak sneeuw van zo'n 10-15 cm ligt er dus nog altijd. De voorspelling is dat het overmorgen begint te dooien dus ik heb getracht met de weinige vrije tijd die ik ter beschikking had er toch nog wat uit te halen.
Het fotograferen van ganzen vind ik erg moeilijk. Wanneer ze in groep op een veld vertoeven, zijn het niet de meest fotogenieke beesten. Wanneer er echter sneeuw ligt zoals nu én ze ook nog eens vlakbij de landing willen inzetten dan worden ze plots fotografisch een heel stuk interessanter! De laatste jaren is de streek rond m'n woonplaats meer en meer in trek als overwinteringsgebied voor ganzen. Vooral Kolganzen en Toendrarietganzen komen hier enkele maanden per jaar pleisteren. Ze wisselen vaak van locatie en soms is het moeilijk de verschillende groepen terug te vinden. Sinds de sneeuw is gevallen, verblijft een groepje van voornamelijk Toendra's op een maïsakker in de buurt. Door de regenval in het najaar kon een deel van de akker niet geoogst worden en dat resulteert nu, in tijden van schaarste, in grote aantallen vogels die zich tegoed doen aan de overstaande maïskolven. Naast de ganzen verblijven er ook grote aantallen Houtduiven, Kauwen en allerlei vinkachtigen.
Maar er zijn natuurlijk nog wel een aantal soorten die de koude verbijten en er toch voor kiezen in onze streken te blijven. Enigszins verrassend verblijven er nog altijd vele honderden Wulpen in de regio. Blijkbaar is de aarde onder de sneeuw niet zo hard bevroren en raken ze er nog vrij goed door met hun lange snavel. Dat ze ondanks de sneeuw nog steeds aan vette aardwormen geraken, zie je hieronder. Maar toch is de vrede in de groep ver weg. Het is opvallend hoe vaak er getwist wordt over open stukjes grasland in de sneeuw.


Patrijzen kunnen wel wat hebben in de winter. Ze scharrelen nu vaak rond onder houtkantjes waar de sneeuw wat minder dicht ligt en ook hier en daar langs de wegen waar een deel van de berm sneeuwvrij is.


En ten slotte moest ik nog even gaan bijvoederen aan de schuilhutten in het bos. Zoals steeds was het er een drukte van belang en vooral de Boomklevers worden met de dag tammer. In m'n tuin zijn ondertussen enkele Kramsvogels vaste klant geworden, maar de bessen van Gelderse Roos die ik zo zorgvuldig had bewaard, raken nu toch stilaan op.Meer beelden op m'n website!

1 opmerking:

RVDaalen zei

Hallo Glenn,

Gave beelden zo in de sneeuw. Wulp,Patrijs ze zijn allemaal even mooi, net als de Kramsvogel met de knalrode bessen is top.


het mag van mij wel weer sneeuwen!!!


Groeten en fijn weekend.

Remco