maandag 18 augustus 2014

Wespendief voor Hut 2!

Zondag 17/08 leek een rustige dag te gaan worden voor de boshut. Er stond veel wind op het programma en er werd in de latere namiddag regen voorspeld. Ik twijfelde er dan ook aan of ik de bezoekers (Rob & Edwin) van die dag misschien beter zou afbellen. Toch maar niet gedaan omdat de voorbije weken toch goede soorten als Appelvink, Groene Specht en Havik werden waargenomen voor de hut.
Rond 14h ging echter m'n telefoon en Rob vroeg me om hen vroegtijdig te komen oppikken, want 'het was echt niks' die dag... Jammer genoeg kon ik niet zomaar weg en vroeg ik Rob toch nog een 2-tal uurtjes geduld te hebben. Enkele minuten later begon het ook nog eens stevig te regenen en leek het een echte baaldag te gaan worden.
Uiteindelijk stond ik rond 16.30 bij de fotohut en vroeg ik Rob en Edwin of ze alsnog enkele soorten hadden kunnen toevoegen aan de lijst tijdens hun gedwongen extra tijd. Ja, dat hadden ze, een juveniele Grote Bonte Specht en een 'wat vreemde Buizerd'... Dat klonk interessant omdat Buizerds sowieso niet zo algemeen zijn voor deze hut. Ik vroeg om even een blik te werpen op de display van Rob's camera. Toen zag ik een roofvogel formaat Buizerd met knalgele iris, grijze kop, zwarte punt aan de snavel, gebandeerde staart en lichte onderdelen.....Wespendief!
Rob was er bovendien in geslaagd deze prachtsoort mooi in een natuurlijke setting te fotograferen. Wespendieven leven bijna uitsluitend van raten van wespen- en bijennesten. Wespennesten graven ze zelf uit met hun stevige klauwen waarbij ze schijnbaar geen hinder ondervinden van de razende wespen.

Uit Rob's beschrijving van het gedrag van de vogel lijkt deze op zoek te zijn geweest naar nesten vlakbij de schuilhut. Het terrein is er ook ideaal geschikt voor: een verruigd stuk oud loofbos met ook oude fruitbomen, bramenstruweel, houtkanten enz... Dit alles gelegen in een veel grote boscomplex vlakbij de Kalmthoutse Heide. Het zou me niet verbazen moest deze vogel hier nog eens wordt waargenomen. Hierbij alvast enkele beelden van Rob.
Om jullie een idee te geven van de zeldzaamheid van deze vogel voor een boshut: sinds 2007 heb ik er alvast nooit eentje voor de lens gehad en ik heb sindsdien al bijzonder veel uren in hutten doorgebracht. Slechts éénmaal werd een drinkende vogel gefilmd door de Bushnell-camera's rond de hutten! Moraal van het hele verhaal: slechte dagen bestaan niet :-)! Iedere bezoeker van mijn fotohutten hoopt uiteraard op een topdag met veel soorten en unieke fotogelegenheden. Mogelijkheden om prachtige beelden te maken zijn er altijd wel, maar echte topdagen zijn en blijven schaars, anders zouden het natuurlijk geen topdagen zijn en wordt onze hobby saai en voorspelbaar:-)!

Meteen ook even meegeven dat de vrije data voor mijn fotohutten nu ook online raadpleegbaar zijn.3 opmerkingen:

Rob zei

Mooie blog Glenn. Situatie goed beschreven. Bedankt voor de determinatie :-)

Groeten, Rob

mschot zei

Hier doe je het voor, Glenn. Wat een geweldige soort voor je hut. Gefeliciteerd!

Groet! Martijn

Ghita Pluijmaekers zei

Dat is gaaf zeg, een zeer aangename verrassing voor de hut, waar ik met Miranda in Sepbember een dagje ga doorbrengen.
groetjes Ghita