donderdag 21 augustus 2014

Multisoortenhut (hut 1): topdag!

De voorbije weken viel er erg veel regen, het waaide hard en voor de tijd van het jaar was het erg fris. Niet bepaald ideale situaties voor de verschillende fotohutten. De soortenrijkdom viel dan ook een beetje tegen, vooral bij Hut 1, net waar ik erop mik om zoveel mogelijk soorten op 1 dag te kunnen (laten) fotograferen. Nochtans was de kwaliteit dan weer niet verkeerd met bijna dagelijks vissende IJsvogels, geregeld waarnemingen en foto's van Porseleinhoen, Gekraagde Roodstaart, Blauwe Reigers, Woelratjes enz...Maar het was duidelijk: hier moest dringend meer gaan uitkomen!
Een beetje onverwacht kreeg ik vandaag de kans heel kort even te fotograferen vanuit de hut omdat de bezoekers pas vrij laat in de ochtend zouden gaan toekomen. Het was vannacht eindelijk eens quasi windstil geweest en er trokken de nodige opklaringen binnen. Goede condities voor vogeltrek! Toen ik om 5.45h het terrein betrad, wist ik het al: dit wordt goed, want overal weerklonk het getik van Roodborsten, het 'tsjak-tsjak' van Zwartkoppen enz... Vanuit de vijver vlogen een aantal Wilde Eenden en 2 Blauwe Reigers op.
Snel in de hut, alle materiaal geïnstalleerd en alles klaar voor hopelijk 2 spannende uurtjes vogelfotografie! Het voelde precies zo aan als wanneer je in het vroege najaar 'bosjes gaat controleren' aan de kust in de hoop een en ander speciaals waar te nemen. Ik wist ook meteen weer waarom ik zweer bij spiegelend glas in een fotohut, want langs alle kanten flitsten -in de schemering nog- kleine zangvogels heen en weer. Door de grote glaspanelen kon ik alles perfect bekijken en was ik voorbereid op de eerste fotokansen. In de verte weerklonk ook al de eerste IJsvogel, maar daar ging ik me nu niet op focussen, ik nam plaats voor het 'boshut-luik'. De eerste vogel was al niet verkeerd: een Gekraagde Roodstaart plofte uit het niets op één van de takken die ik bij de setting heb voorzien. Even de kwaliteit van de 5D3 uittesten en een foto gemaakt bij ISO 4000 en 1/10s. Nooit eerder zo tevreden geweest van een camera...

Gekraagde Roodstaart, Hut 1, 21/08/'14
Heel langzaam werd het wat lichter en ook de eerste Koolmezen en Pimpelmezen meldden zich bij de hut. In deze periode van het jaar heeft het voer nog maar weinig aantrekkingskracht, maar stilaan vinden de eerste mezen, Vinken en Groenlingen toch hun weg ernaartoe.

Koolmees, Hut 1, 21/08/'14
Het vele getik van Roodborsten kreeg nu ook vorm: er passeerden heel wat jonge vogels de hut waarbij ze ook gezelschap kregen van de andere luidruchtige soort die vanochtend massaal aanwezig was: Zwartkop.
Roodborst, Hut 1, 21/08/'14

Roodborst, Hut 1, 21/08/'14
Zwartkop, Hut 1, 21/08/'14
Zwartkop, Hut 1, 21/08/'14

Roodborst, Hut 1, 21/08/'14
Voor het boshut-luik staan heel wat Vlier- en braamstruiken en die dragen nu volop bessen die deels ook al rijp zijn. Tussen de Zwartkoppen zaten ook enkele Grasmussen en Tuinfluiters, allebei nieuw voor deze hut en lastig te fotograferen. De Tuinfluiters zaten vlakbij maar kwamen helaas niet uit de dekking van de Vlierstruik, daar had ik langer voor willen blijven zitten! De Grasmussen toonden zich wel al geregeld.
Grasmus, Hut 1, 21/08/'14

Grasmus, Hut 1, 21/08/'14Het werd nu heel erg druk en af en toe kwam ook het eerste zonlicht erdoor. De Gekraagde Roodstaart keerde vaak weer en kreeg gezelschap van extra soorten als Boomklever, Heggenmus, Winterkoning, Zanglijster, Merel, Gaai, Waterhoen, Holenduif, Turkse Tortel enz... Ondertussen hoorde ik de IJsvogel plaatsnemen aan het moeras-luik, maar ik had simpelweg niet de tijd er beelden van te maken vandaag. Dat heet dan een luxeprobleem :-)!

Boomklever, Hut 1, 21/08/'14

Gaai, Hut 1, 21/08/'14

Gekraagde Roodstaart, Hut 1, 21/08/'14

Gekraagde Roodstaart, Hut 1, 21/08/'14

Gekraagde Roodstaart, Hut 1, 21/08/'14

Heggenmus, Hut 1, 21/08'14

Holenduif, Hut 1, 21/08/'14

Turkse Tortel, Hut 1, 21/08'14

Vink, Hut 1, 21/08/'14

Waterhoen, Hut 1, 21/08/'14

Groene Specht, Hut 1, 21/08/'14
En dan werd het plots nog heel spannend. Er kwam een groepje Staartmezen langs (geen beelden van) en in dat groepje bewoog een kleine vogel mee die zich 2 seconden pal voor de hut toonde: Kleine Bonte Specht! Tot mijn frustratie geen beelden van kunnen maken, maar niet getreurd want nog was het niet gedaan! er klonk wat getik op de wilgenstammen voor het boshut-luik en ik verwachtte me al aan een Grote Bonte Specht. Toen ik na wat zoeken de vogel in beeld kreeg, bleek het om een juveniele Groene Specht te gaan, nog beter! Hij zat wat lastig in het tegenlicht en deed daarbij iets wat ik niet eerder zag: er werden volop vlierbessen verorberd. Enkele beelden van deze leuke extra om dit blogberichtje te besluiten. Niet vergeten: dit alles op nog geen twee uur tijd: stress, maar wel heel plezierige stress!
Groene Specht, Hut 1, 21/08/'14

Nadat ik zelf vertrokken was, namen Willem Hoekstra en z'n familie plaats in de hut. Enigszins jaloers had ik m'n plaatsje afgestaan. In de loop van de dag kregen ook zij veel verschillende soorten voor de lens, maar in tegenstelling tot mezelf hield Willem zich ook bezig met de vissende IJsvogels. Met resultaat!

IJsvogel (met Stekelbaars), © Willem Hoekstra, Hut 1, 21/08/'14

IJsvogel, © Willem Hoekstra, Hut 1, 21/08/'14

6 opmerkingen:

Miranda Bos zei

Gave serie Glenn ... doet me ernstig nadenken om binnenkort ook deze hut eens te bezoeken :-)Groetjes, Miranda

SteGo zei

Deze staat ook op m'n lijst, als ik er eens op uit kan neem ik dadelijk contact op... :-)

Mvg. Stef

Ghita Pluijmaekers zei

Wat een prachtige blog, veel soorten zeg, en een paar die nog op mijn wensenlijstje staan zoals de gekraagde roodstaart en de groene specht. Een gewone roodborst in zo'n mooie setting is ook top. Ik hoop deze hut ook nog een keertje te bezoeken.
groetjes Ghita

Mike Seuters zei

Super Glenn, wat een topdag

Gert Vanden Broeck zei

Ziet er super uit Glenn!

Marco Valk zei

Fraaie serie, Glenn. De setting ziet er prachtig uit.

Groet,
Marco