vrijdag 30 november 2012

Materiaal-pech, en nog geen beetje...

Een tijdje terug kreeg ik scherpstel-problemen met m'n Swarovski-verrekijker. Op oneindig wilde hij niet langer focussen. Jammer, maar helaas, m'n geliefde verrekijker vertrok naar het Swarovski repair center. Ik kreeg meteen een vervangkijker, maar dat maakte het gemis nog groter. Ik zal het merk van de vervangkijker hier niet vermelden, zou niet eerlijk zijn, maar het werd nog eens pijnlijk duidelijk hoe belangrijk een goede kijker wel niet is...

Achteraf bekeken was het uitvallen van m'n kijker nog maar het voorzichtige begin van de ellende. Een week later verkocht ik m'n Canon 100mm f/2.8 macro-lens omdat ik tegenwoordig met een 180mm f/3.5 fotografeer. De koper kwam de lens afhalen en was tevreden, maar 's avonds belde mij me met de melding dat er een klein wit vlekje op de achterzijde van de frontlens zat en dat hij daarom afzag van de koop. Goed,  ik geef die man z'n centen terug, bekijk de lens en ja, hij had gelijk. Dat kleine witte vlekje bleek 'lens-fungus' oftewel een schimmel te zijn, de horror voor elke fotograaf. Maar wat veel erger was, is dat ik me plots realiseerde dat die macro-lens al enkele maanden in dezelfde Lowepro-tas zat als m'n 500 f/4 en m'n 100-400mm... Het zou toch niet.....jawel dus, ook die twee lenzen bleken besmet te zijn met een schimmel. Miserie alom en in gedachten zag ik m'n kostbare materiaal al in de vuilbak liggen.

Om een lang verhaal kort te maken, het lijkt allemaal nog een redelijk happy-end te krijgen. Ik bracht al m'n lenzen zo snel ik kon naar Tech Repair in Bergen-op-Zoom en dankzij m'n CPS-lidmaatschap werd ik vrij snel geholpen. M'n 100-400mm is fonkelnieuw met een zo goed als nieuw lenzensysteem en meteen ook een nieuwe stabiliser. Ik heb er vandaag voor het eerste weer mee gefotografeerd en alles lijkt prima in orde. Het is helaas nog wel even wachten op een nieuwe frontlens voor de 500mm maar eens die erin zit, heb ik in feite gewoon splinternieuw materiaal.

Hoe schimmel in de toekomst te vermijden? De oorzaak moet ik niet ver zoeken. Ik fotografeer zoveel vanuit de drijvende schuilhut dat vocht niet te vermijden is. Dat hoeft geen probleem te zijn als je na het fotograferen zorgt voor een goede ventilatie en langzame acclimatisatie van de lenzen aan de nieuwe opbergruimte. Controleer die bergruimte met een vochtmeter en plaats zo nodig vochtvreters of beter nog, zoek een andere, beter geventileerde ruimte. Ten slotte blijkt het nooit goed om je materiaal lang te bewaren in een afgesloten rugzak, ook al is het een professionele en ook al zitten er een boel silica-korrels in. Mij overkomt het in ieder geval nooit meer!

En ben ik nu een pak euro's armer? Dat valt gelukkig ook nog mee omdat ik nogal goed verzekerd ben. De maatschappij deed wel lastig over de schimmel, maar uiteindelijk lijkt het toch nog redelijk te gaan meevallen.
En m'n verrekijker? Die kreeg ik ook al zo goed als nieuw terug. Swarovski is bekend voor z'n fantastische service, maar dit sloeg alles. Het hele lenzensysteem werd vervangen én de complete behuizing! Chapeau voor Swarovski!


2 opmerkingen:

RVDaalen zei

ahhhh....dan zak de moed wel even in je schoenen als je dit meemaakt.

Gelukkig toch nog een redelijk goed einde.


Succes ermee nog.


Gr,

Remco

Pascal De Munck zei

Dag Glenn, dat is dikke pech, gelukkig toch met een goed einde. Mag ik vragen bij wie u verzekerd ben en hoe soepel de polis is ? Nadat ik mijn canon eos7d heb laten vallen (en stuk) en mij toen de canon eos1d mark IV heb gekocht besloot ik ook mij te verzekeren. Echter is dit per jaar -10% van de waarde, dus voor mijn lens die nu 3jaar is en als je ziet dat de nieuwe 500 van Canon veel duurder is maakt dat bijna niet meet uit verzekerd te zijn. Premie is toch zo'n 400 euro, Groeten Pascal (www.pascaldemunck.weebly.com - demunck1@telenet.be )