maandag 3 juni 2013

Vogelfotografie in Hongarije - Dag 1

Ik ben net terug van een fantastische week vogelfotografie in Hongarije (Hortobagy Nationaal Park) en sta nu voor de immense taak van het uitselecteren van een 10.000-tal beelden. De meeste moeten onherroepelijk de vuilbak in en van de pakweg 10 % resterende beelden moet ik dan nog bepalen welke er nog een beetje extra uitspringen, archiveren, dubbel opslaan enz...
De reis werd georganiseerd door Tierra Photo Tours in samenwerking met Sakertour, de lokale organisatoren. In en rond het Hortobagy Nationaal Park werd een netwerk van prachtige fotohutten uitgebouwd. Alle hutten werden gebouwd met spiegelend glas, precies hetzelfde glas waar ik m'n eigen fotohutten ook mee heb uitgerust. Ook als vogelkijker is het gewoon genieten van de eindeloze reeks mooie soorten die voor de hutten komen poseren, vaak op minder dan een meter afstand!

Maar goed, laat ik meteen van start gaan met de eerste echte foto-dag. De dag ervoor kwamen we na een probleemloze reis aan in ons hotel en werden meteen plannen gesmeed wie in welke fotohutten zou gaan plaatsnemen. Het werd in mijn geval de 'Egret and Stork hide'. Zoals de naam al aangeeft, is de hut vooral gebouwd om goede beelden te kunnen maken van reigerachtigen en ooievaars. Een regelmatige gast is de Zwarte Ooievaar, maar die liet zich helaas niet zien die dag. Het zou de enige teleurstelling van de trip worden die overigens ruim werd gecompenseerd door een aantal verrassende momenten in de rest van de week.

Na een kwartiertje in de hut kwamen de eerste soorten zich aandienen: enkele Blauwe Reigers, maar ook een prachtige Lepelaar in volledig broedkleed.Na een tijdje kwamen ook af en toe wat kleinere soorten langs zoals een mannetje Zomertaling en één van de vele Grauwe Gorzen die in de buurt onophoudelijk aan het zingen waren.Grote Zilverreigers waren niet zo talrijk en de enkele vogels die zich af en toe aan de plas waagden, werden vrij snel verjaagd door de blijkbaar dominante Blauwe Reigers.


Op het einde van de dag werd het nog even erg druk voor de hut en draaiden de sluiters van onze toestellen nog eens overuren. Een Ooievaar en een Kwak namen beiden ruim de tijd om voor de hut te poseren!Na een sessie van meer dan 12u in de hut keerden we terug naar het hotel waar nog de nodige tijd werd besteed aan het opladen van batterijen, backups maken van de beelden van die dag en het plannen van de volgende dag. Meestal stond de wekker op 4.30u 's ochtends geprogrammeerd, het beloofde een erg vermoeiende week te worden!
1 opmerking:

Lasse zei

Very good work, excellent pictures !