woensdag 28 augustus 2013

Canon TC 2x III: eindelijk een 2x die ik écht ga gebruiken

Even een wat meer technische post tussendoor. Wanneer je aan vogelfotografie doet, heb je vrijwel altijd millimeters te kort. Je kan dat probleem oplossen door zoals ik zoveel mogelijk vanuit vaste schuilhutten te werken waarbij je de afstand tot de vogels exact kan bepalen. Maar ik werk ook met andere types van schuilhutten zoals de drijvende hut en geregeld zijn er toch wat schuwere soorten die je vanop grotere afstand moet fotograferen. De 1.4x teleconverter is dan altijd een betrouwbare optie. In combinatie met een 300mm f/4 of een 500mm f/4 levert die heel scherpe beelden op en boet je nauwelijks aan kwaliteit in. De TC 2x II van Canon daarentegen gebruikte ik enkel om zeldzaamheden vast te leggen, soms zelfs 'gestackt' op de 1.4x II zoals hier.
Sinds een tijdje zijn er, samen met de introductie van de type II tele's van Canon nieuwe TC's op de markt, de TC 1.4x III en de TC 2x III. De nieuwe 1.4x presteert gelijkaardig aan de oude, prima dus! Maar ik las al vaak in reviews dat de combinatie van de nieuwe 2x met de nieuwe tele's enorm beter zou zijn dan de 'oude' combinatie. Bovendien is het na de firmware update van de Canon 5D mark III (1.2.1) nu mogelijk om AF te behouden bij f/8. Bijvoorbeeld wanneer je dus de 2x op de 500mm f/4 zet.
Dat wilde ik wel eens testen en ik trok er dus opuit met de drijfhut met daarop de 5D3 + nieuwe 500mm + TC 2x III.
Na aflloop van een foto-sessie van zo'n 2 uur was ik behoorlijk onder de indruk. De snelheid van AF is gelijkaardig aan de snelheid van de vorige 500mm + TC 1.4x! Maar de echte vooruitgang wordt inderdaad geboekt in de scherpte. Vroeger zaten er slechts enkele scherpe beelden tussen en dan nog kon ik steeds zien dat ze met de TC 2x II gemaakt waren. Vandaag kon ik dat niet meer zien en was pakweg 50 % van de beelden volledig scherp. Hieronder enkele voorbeelden van een foeragerende Wulp. Wordt ongetwijfeld vervolgd, want in tegenstelling tot de vorige versie ga ik deze TC zeker vaker uit de tas halen.
Dit biedt overigens ook mogelijkheden met een cropcamera als de 7D. Ok, je verliest dan wel AF op f/8, maar je kan dat omzeilen in Live View door daar te kiezen voor de (traag, maar het werkt) contrast-based AF. Een goed statief eronder en je kan scherpe beelden verwachten bij 500x2x1.6= 1600mm!



1 opmerking:

John eos shooter zei

Mooi Glenn, ik ga je volgen!