vrijdag 6 december 2013

De Sint bracht Zwaantjes

Sinds enige jaren wordt de regio Nieuwmoer (Kalmthout) en Wuustwezel meer en meer bezocht door  overwinterende Kleine Zwanen (Cygnus bewickii). Ze schakelen hierbij meer en meer over op ma√Įsstoppelvelden en die zijn er natuurlijk genoeg in onze regio. Momenteel pleistert er een groep van ca. 300 exemplaren die van nabij wordt gemonitord door Dirk Symens.

Meestal vind ik zwanen en ganzen niet zo boeiend als fotografisch onderwerp, maar alles verandert wanneer zwanen de lucht in gaan: vliegend zijn het prachtige, sierlijke beesten! Ik hield al een tijdje nauwlettend het weerbericht in de gaten, wachtend op de juiste omstandigheden om te proberen eens een vliegbeelden-fotosessie in te lassen. Gisteren was het dan zover: een strakke noordwestenwind, mooie buienluchten als achtergrond, maar toch voldoende zonlicht voor snelle sluitertijden en ruimte om te spelen met diafragma. En de zwanen werkten ook nog eens erg goed mee omdat hun groep was opgesplitst in drie deelgroepen die onderling erg vaak individuen en groepjes uitwisselelden. Enkele sfeerbeelden en veel meer op m'n website:








1 opmerking:

Ghita Pluijmaekers zei

Schitterend deze kleine zwanen in vlucht. Ik kijk alweer uit naar de wilde zwanen die iedere winter de Amsterdamse waterleidingduinen bezoeken.
groetjes Ghita