vrijdag 20 december 2013

Update: soorten voor de boshut in december

December bracht voorlopig geen winterweer, maar toch nam het aantal soorten en het totale aantal vogels voor de hut zoals verwacht nog verder toe. Een kort overzicht:

De groep vinkachtigen nam verder toe met dagelijks nu 15-20 Vinken, 1-10, Kepen, 1-10 Sijzen, 5-15 Groenling. Minder frequent, maar toch stilaan (vooral de laatste week) wat vaker verschijnt Appelvink ten tonele. Vanaf april is die soort wellicht meer aanwezig omdat ze in de buurt tot broeden komt. Een zelfde verhaal voor Goudvink, hoewel ze in winters licht erg mooi zijn! Kleine Barmsijs werd ondertussen ook al enkele keren gefotografeerd.
Van de mezen blijven Kool- en Pimpelmees dominant aanwezig met af en toe een kort bezoek van Zwarte Mees, Staartmees en Kuifmees. Matkop werd nog steeds niet gezien.
Koperwiek en Kramsvogel zijn sinds deze week nog talrijker aanwezig in de omliggende boomgaard. Daardoor worden de op de grond liggende appels versneld opgegeten en ga ik stilaan m'n eigen opgespaarde voorraad voor de hut beginnen uitstallen!
Deze week verscheen voor het eerst sinds lang nog eens een Middelste Bonte Specht terwijl Grote Bonte Spechten dagelijks met 2-3 stuks mooi komen poseren. Groene Specht is nu weer iets minder frequent, gemiddeld eens om de 4 dagen komt ze langs.
Boomklever en Boomkruiper zijn dagelijks aanwezig, maar Boomkruiper poseert maar zelden. Boomklevers komen dagelijks verschillende keren langs.
Sperwer heeft ondertussen ook al enkele fotografen blij gemaakt door de tijd te nemen voor een foto-sessie op 5m voor de hut! Dagelijks zijn 1-2 exemplaren aanwezig; maar meestal is dat jagend. En daar zijn ze goed in, getuige daarvan een éénogige Holenduif die nu ook bijna elke dag even komt drinken. Houtduif komt meer en meer op het voer.
Gaai, Ekster en nu ook af en toe Kauw, geven bijna dagelijks een mooie show weg. Ze vormen een uitdaging om fotografisch meer uit te halen: veel interacties, gevechtjes, mogelijkheden tot vlieg- en landingsbeelden enz....

Wil je ook langskomen, stuur me dan een mail en dan zoeken we samen naar een mogelijke datum!











Geen opmerkingen: