zondag 7 april 2013

Silent spring eindelijk voorbij?

We beleven één van de koudste lentes sinds het begin van de metingen van het KMI. Op 12 en 24 maart viel er in Kalmthout telkens 10-15 cm sneeuw en de kou duurde in feite tot vanochtend toen het kwik alweer daalde tot -6°C. Dit alles vindt z'n weerslag in de natuur en tot eind vorige week was het dan ook echt een 'Silent Spring' op de Kalmthoutse Heide. Met uitzondering van de taaie Boomleeuweriken waren er nauwelijks zangvogels aanwezig. Voor m'n werk op het INBO volg ik dit jaar de broedprestaties op van de populatie Roodborsttapuiten in het Belgisch deel van het Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide. Normaal gezien zijn dat heel opvallende vogeltjes die ook nog eens vrij talrijk voorkomen in het gebied (60-70 paren). Maar door de koude was het lang wachten tot ze arriveerden en tot 2x toe werden ze door de sneeuw gedwongen het terrein weer te verlaten. De voorbije week stond er dan een snijdende oostenwind en waren ze nauwelijks te vinden doordat ze noodgedwongen laag bij de grond naar voedsel zochten. In leven blijven was het enige waar die beesten mee bezig waren. Maar op het einde van de week vloog er dan voor het eerst een wijfje met nestmateriaal rond, een teken dat het broedseizoen, met veel vertraging, dan toch zou gaan starten. Vanochtend dan voor het eerst een zonnige, windstille ochtend en de vrieskou werd snel verdreven. Plots weerklonk overal het gezang van Roodborsttapuit en Boomleeuwerik en ze lieten zich bovendien gewillig fotograferen vanuit één van m'n vaste hutten.
Nu hopelijk ook een snelle terugkeer van trekvogels zoals Fitis, Tjiftjaf, Boompieper en Gekraagde Roodstaart want ook die laten lang op zich wachten door de aanhoudende koude.
2 opmerkingen:

Stephan Peten zei

Prachtige Boomleeuwerick !!!!
Schitterende foto's.
steph

Pascal De Munck zei

Prachtige reeks foto's, mooi kaag standpunt. Ook hier Doel en omgeving alles traag, paar blauwborsten en weinig of geen roodborsttapuiten tgo vorig jaar, hopelijk komen ze nog door, groeten Pascal